2013. március 27., szerda 10:06

Tiszavasvári és a Dessewffy-kastély

Írta:  IMPULSERMAGAZIN
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(2 szavazat)
A 48 szobás kastély műemlékvédelem alá tartozik. A 48 szobás kastély műemlékvédelem alá tartozik.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári két település – Büd és Szentmihály – összevonásával jött létre, új nevét 1952-ben híres szülöttéről, Vasvári Pálról kapta, várossá 1986-ban nyilvánították. A korábbi Szentmihály település 1771 és 1945 között Dessewffy-birtok volt. Nem csoda hát, hogy a Vasvári Pál Múzeum, a háromféle egyházhoz tartozó (görög katolikus, római katolikus és református) templom és a Dogály testvérek által épített Kornis-kúria mellett a Dessewffy-kastély is a város látnivalói közé tartozik.


A kastélyt a Dessewffy család a 19. században építtette klasszicista stílusban, majd az évek folyamán többször is bővítésre került sor. Dessewffy József építtette a földszintes kastély középső részét és a két szélén lévő rizalitot. A gróf felesége 1833-ban az épület mellett emeltetett egy kápolnát, amelyet később a kastélyhoz csatoltak. Dessewffy Emil idejében az épületen komoly bővítésekre került sor, amelyet később Dessewffy Aurél folytatott, emeletráépítés is történt. Az utolsó bővítés 1934-ben fejeződött be, ekkor nyerte el a kastély mai kinézetét.

A Dessewffy család leszármazottjai egészen 1945-ig maradtak itt nagybirtokosok. A második világháború után többféle célra hasznosították a kastély épületét: tartottak itt gazdaképző tanfolyamot, működött benne mezőgazdasági szakiskola és szakmunkásképző intézet, ezen belül diákotthon. A műemléki védelem alá tartozó 48 szobás kastély 1971 óta a Vasvári Pál Középiskola és Szakiskola kollégiumaként működik, de látogatható.



A kastély körül egy kéthektáros kiterjedésű angolparkot találunk, amelyhez korábban erdő is tartozott. A parkban például több fenyőfélét (simafenyő, erdeifenyő, vörösfenyő, páfrányfenyő, feketefenyő, selyemfenyő), vöröstölgyet, vérbükköt, szelídgesztenyét és vadgesztenyét, keleti juhart, magnóliát, valamint közönséges tiszafát láthatunk.
Tiszavasvári gyógyfürdővel, sportpályákkal várja a sportolni és pihenni vágyókat, ifjúsági táborral az üdülő gyerekeket, és horgászati lehetőségekkel a horgászokat.

Kapcsolódó elemek

 • Felejtsd el a begyulladt szőrszálakat és strandolj tökéletesen simán!
  Már most tervezd meg, hogyan szőrtelenítesz nyaralás előtt!
  A nyári hónapokban a szőrtelenítés különösen kényes kérdés, hiszen a nyaralásból senki nem a szúró sörtécskék okozta kellemetlenségekre szeretne visszaemlékezni. Ma már sokféle eljárás létezik a szőrszálak eltüntetésére, melyek között mindenki megtalálhatja a számára szimpatikusat, azonban a nagy melegben érdemes felülvizsgálni szőrtelenítési szokásainkat.
 • Városnézés gyilkossággal
  -
   Szokatlan városnézési lehetőség indult Firenzében, ahol a turisták a műemlékek között egy több mint ötszáz évvel ezelőtti gyilkosság rejtélyét is megoldhatják.
 • A 7 legfontosabb napozási aranyszabály
  Ha biztonságosan akarsz napozni, nem elég a megfelelő faktorszámú krémet használni, az sem mindegy, hogy mikor és hogyan napozol. A most következőkben a szakértő segítségével adunk néhány hasznos tanácsot, melyet a rekkenő hőségben nem árt, ha megfogadsz!
 • A lillafüredi Anna-barlang és Szent István-barlang
  Anna-barlang

  A fokozottan védett mésztufabarlangot 1833-ban fedezték fel, Petőfi is járt itt 1847-ben. Később újabb részeket tártak fel benne. A barlang teljes hossza 570 méter, a turisták számára kiépített bejárható szakasz 208 méter. A mészkőalakzatok mellett a megkövesedett növényeket és lenyomataikat is megtekinthetjük. A barlangban három forrás fakad, erre utal a korábbi elnevezés is, a Háromforrás-barlang. A második világháború után a forrásokat bekötötték Miskolc ivóvíz-ellátásába, így a barlang egy részét el kellett zárni a látogatók elől.
 • Ötcsillagos minősítést kapott a szegedi Napfényfürdő Aquapolis
  -
  A szegedi Napfényfürdő Aquapolis 5 csillagos minősítést kapott a Magyar Fürdőszövetségtől - mondta el az MTI-nek a szövetség ügyvezető elnöke csütörtökön Szegeden egy konferencián.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST