2013. január 09., szerda 09:39

A Balaton fővárosa: Keszthely

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
A kastélyban található könyvtár 86.000 kötettel és eredeti bútoraival az ország egyik legértékesebb gyűjteménye. A kastélyban található könyvtár 86.000 kötettel és eredeti bútoraival az ország egyik legértékesebb gyűjteménye.
Ősidők óta emberlakta hely volt az idén 765 éves írott múlttal rendelkező Balaton-parti város, Keszthely. A történeti leírás helyett a mai Keszthely rövid bemutatása a cél, de ezen keresztül képet kapunk a város múltjáról is.


A város két központ köré épült, ezt a két centrumot ‒ a Fő teret és a Festetics-kastélyt ‒ gyakorlatilag a sétálóutca köti össze egymással. Sétánkat kezdjük a kastélynál. 42 hektáros park (franciakert és angolpark) veszi körül az impozáns, 101 helyiségből álló épületet, melynek alapjait 1745-ben rakták le, és több mint száz év múlva alakult ki a ma is ismert formája. A Festetics György által alapított könyvtár 86.000 kötettel és eredeti bútoraival az ország egyik legértékesebb gyűjteménye. A kastély látogatói 16 termen keresztül ismerhetik meg a 18-19. századi főúri életkörülményeket, a híres tükörterem nyaranta koncertek helyszíne is.

A főbejáraton kilépve a Kastély utcára az uradalomban szolgáló emberek házai mellett vezet az utunk a sétáló utca (Kossuth L. utca) felé, ahol számos gyönyörűen felújított, védett épület található. Olyan érzése van itt az embernek, mintha 100-150 évet visszautazott volna az időben. Az utca végére érve a Fő térre jutunk. A téren áll a barokk stílusban épült Városháza és a Balaton Színház. Ez utóbbi épület érdekessége, hogy eredetileg a 20. század második felének „szokásai” alapján betonból készült stílustalan kocka volt, amit az ezredfordulóra átalakítottak, így teljes mértékben illeszkedik a város hangulatához.

A történelmi belváros utcáin, terein számos műemléket, képzőművészeti alkotást találunk, megéri ellátogatni ide, hogy megértsük, mivel érdemelte ki a „Balaton fővárosa” jelzőt! Ha valami különleges vízparti élményre vágyunk, látogassunk el a városi strandra. Már a látvány is szokatlan lesz: egy mesébe illő, vízre épült fürdőház vár minket! Röviden összefoglalva: Keszthelyen a múlt öröksége jól megfér a modern kor igényeivel, különös, egyedi hangulatú várossá téve azt.

Kapcsolódó elemek

 • Felejtsd el a begyulladt szőrszálakat és strandolj tökéletesen simán!
  Már most tervezd meg, hogyan szőrtelenítesz nyaralás előtt!
  A nyári hónapokban a szőrtelenítés különösen kényes kérdés, hiszen a nyaralásból senki nem a szúró sörtécskék okozta kellemetlenségekre szeretne visszaemlékezni. Ma már sokféle eljárás létezik a szőrszálak eltüntetésére, melyek között mindenki megtalálhatja a számára szimpatikusat, azonban a nagy melegben érdemes felülvizsgálni szőrtelenítési szokásainkat.
 • Étkezőkocsikat állít forgalomba július elsejétől a MÁV-Start a balatoni vonalakon
    Budapest, 2014. június 30., hétfő (MTI) - Étkezőkocsikat is forgalomba állít néhány balatoni járatán a MÁV-Start Zrt. július elsejétől.
 • Városnézés gyilkossággal
  -
   Szokatlan városnézési lehetőség indult Firenzében, ahol a turisták a műemlékek között egy több mint ötszáz évvel ezelőtti gyilkosság rejtélyét is megoldhatják.
 • A 7 legfontosabb napozási aranyszabály
  Ha biztonságosan akarsz napozni, nem elég a megfelelő faktorszámú krémet használni, az sem mindegy, hogy mikor és hogyan napozol. A most következőkben a szakértő segítségével adunk néhány hasznos tanácsot, melyet a rekkenő hőségben nem árt, ha megfogadsz!
 • A lillafüredi Anna-barlang és Szent István-barlang
  Anna-barlang

  A fokozottan védett mésztufabarlangot 1833-ban fedezték fel, Petőfi is járt itt 1847-ben. Később újabb részeket tártak fel benne. A barlang teljes hossza 570 méter, a turisták számára kiépített bejárható szakasz 208 méter. A mészkőalakzatok mellett a megkövesedett növényeket és lenyomataikat is megtekinthetjük. A barlangban három forrás fakad, erre utal a korábbi elnevezés is, a Háromforrás-barlang. A második világháború után a forrásokat bekötötték Miskolc ivóvíz-ellátásába, így a barlang egy részét el kellett zárni a látogatók elől.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST