2013. június 11., kedd 09:15

Római vakáció

Írta:  HTA
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)
"Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is." - írta az óriási építményről Beda Venerabilis angolszász egyházi író.


A Colosseum Vespasianus császár idején épült, a Forum Romanum délkeleti részén. Időszámításunk szerint 80-ban készült el amikor is Vespasianus utóda, Titus avatta fel szertartásos keretek között. Az avatás alkalmából több mint 5000 állatot vonultattak fel, melyeket folyosókon, és már akkoriban, liftekkel juttattak az arénába. A legfelső üléssort a soron következő császár, Domitianus fejezte be.


Az amfiteátrum szó utal az épület eredetére, hiszen két félköríves görög színház egybeépítése révén jött létre, és római találmány. Célja, hogy az elliptikus formának köszönhetően több emelet magasságban lévő ülőhelyekből, a nézők biztonságosan szemlélhették a küzdőtéren zajló eseményeket. A Colosseum átmérője mintegy 500 méter, magassága pedig 48,5 méter. Mészkőből, tufából és téglából épül föl ez a bonyolult építmény, melyet fénykorában a legfelső szintről kilógó konzoloknak köszönhetően, tetejét óriási ponyvával lehetett befedni. Így biztosítva a zavartalan szórakozást, a mintegy 50 ezer ember befogadására képes arénában. Az akadálymentes közlekedést, és az üléssorokat számtalan közlekedő, sétálófolyosó és lépcső tagolja, melyekben rangnak megfelelően közlekedhettek az uralkodók, és az alattvalók. Így elkerülhetővé vált, hogy rangon aluli zavarja a császár nyugalmát.

Számtalan épület is csatlakozik a Colosseumhoz, melyek az amphiteatrum zavartalan működését biztosították. Ilyenek első sorban a ludusok, gladiátor képző iskolák, különböző néven, mint például Matatinus, Gallicus, Magnus illetve a Dacicus. A halott gladiátorok kamrája, a Spoliarium, a fegyverkovácsok háza a Samarium, és a Summum choragiu, melyben a kellékesek és díszletesek kaptak helyet. Kiegészítette még az épületkomplexumot egy atléta iskola mely a mostani San Pietro in Vincoli tájékán áll.

Pantheon – Chiesa di Santa Maria Martires

Az időszámításunk előtti 17. században elkezdett Pantheont Hadrianus császár fejezte be. Mely az antik idők legjobb állapotban fennmaradt hagyatéka. Az szentélyt a tökéletes szimmetria jellemzi, mivel a kőfalai magassága, és a Pantheon kupolájának átmérője is egyaránt 43 méter. Különleges látványt nyújt a kazettás belső kupola közepén ékeskedő 9 méter átmérőjű kerek lyuk, mely i. u. 125-re épült meg. Ez a látvány Michelangelót is megihlette a Szent Péter bazilika megépítésekor.  Továbbá érdekessége, hogy a bejárat felett Agripa neve látható, holott a Pantheon Hadrianus idejéből származik, de a történészek megtévesztése céljából hagyták fent az eredeti kiírást. Több hiresség földi maradványát is itt helyezték el, többek között Raffallojét is.

Fojtatjuk ...
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST