2013. január 15., kedd 10:11

Kőszeg érdekességei

Írta:  Impulser Magazin
 • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
 • Nyomtatás
 • E-mail
Értékelés:
(1 szavazat)
Kőszegen 326 épület áll országos védelem alatt. Kőszegen 326 épület áll országos védelem alatt. Fotó: Etter László
A 12000 fős Vas megyei kisváros az osztrák határ és a római-kori Borostyánút mentén, Budapesttől 260, Bécstől 110 km-re található az Alpok keleti nyúlványai között, a Gyöngyös-patak völgyében. Nevét egy Árpád-kori várról kapta, ennek romjai ma is láthatóak a kilátónál.


A Kőszegi-hegység lábánál az éghajlat az Alpokaljára jellemző mérsékelten hűvös, nedves, ennek köszönhetően Kőszeg az ország legcsapadékosabb városa. Télen a hóvastagság átlagosan 50-60 cm, de mértek már 150 cm feletti havat is itt.

A város képét jelentősen befolyásolták a tűzvészekhez kapcsolódó átépítések és az árvíz elleni védekezés. A gyorsan olvadó hó miatt a hegyről lezúduló árvizek még napjainkban is okoznak problémákat: utoljára 2009-ben öntötte el a város utcáit a víz.

Látnivalók

Kőszeg műemlékekben gazdag: a városban 326 épület áll országos védelem alatt. A látnivalók többsége a Várkör vonalán belül, a régi városfal által határolt óvárosban található.

A Jurisics tér a város központja. Itt találjuk többek között a Hősök kapuját a toronnyal, amely szinte Kőszeg jelképének tekinthető. A Szent Imre-templom, a városháza, a levéltár, a Szent Jakab-templom, az Arany Egyszarvú Patikamúzeum, valamint a Városi Múzeum (az egykori Tábornokház) épületei veszik körül a teret.

A téren van a város kútja, a Mária-szobor, és az 1532-es ostrom emlékműve. Az újabb épületek közül említést érdemel az organikus stílusban épített, 1996-ban felszentelt református templom.

Főbb rendezvények

Több mint 150 éves hagyománya van farsang utolsó szombatján a középkori várban megrendezett Concordia bálnak. Szintén a farsanghoz kapcsolódó esemény, húshagyó keddi vigasság a „Farsang farka”. Ilyenkor szinte mindenhol jelmezben dolgoznak, bolondoznak az emberek. Farsangi pap adja össze a párt a bolond esküvőn, farsangtemetést tartanak a város főterén.

A Kőszegi Szüret a város egyik legnagyobb ünnepe. A minden évben szeptember utolsó hétvégéjén megtartott háromnapos rendezvény fő eseménye a Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó.

Kapcsolódó elemek

 • Felejtsd el a begyulladt szőrszálakat és strandolj tökéletesen simán!
  Már most tervezd meg, hogyan szőrtelenítesz nyaralás előtt!
  A nyári hónapokban a szőrtelenítés különösen kényes kérdés, hiszen a nyaralásból senki nem a szúró sörtécskék okozta kellemetlenségekre szeretne visszaemlékezni. Ma már sokféle eljárás létezik a szőrszálak eltüntetésére, melyek között mindenki megtalálhatja a számára szimpatikusat, azonban a nagy melegben érdemes felülvizsgálni szőrtelenítési szokásainkat.
 • Városnézés gyilkossággal
  -
   Szokatlan városnézési lehetőség indult Firenzében, ahol a turisták a műemlékek között egy több mint ötszáz évvel ezelőtti gyilkosság rejtélyét is megoldhatják.
 • A 7 legfontosabb napozási aranyszabály
  Ha biztonságosan akarsz napozni, nem elég a megfelelő faktorszámú krémet használni, az sem mindegy, hogy mikor és hogyan napozol. A most következőkben a szakértő segítségével adunk néhány hasznos tanácsot, melyet a rekkenő hőségben nem árt, ha megfogadsz!
 • A lillafüredi Anna-barlang és Szent István-barlang
  Anna-barlang

  A fokozottan védett mésztufabarlangot 1833-ban fedezték fel, Petőfi is járt itt 1847-ben. Később újabb részeket tártak fel benne. A barlang teljes hossza 570 méter, a turisták számára kiépített bejárható szakasz 208 méter. A mészkőalakzatok mellett a megkövesedett növényeket és lenyomataikat is megtekinthetjük. A barlangban három forrás fakad, erre utal a korábbi elnevezés is, a Háromforrás-barlang. A második világháború után a forrásokat bekötötték Miskolc ivóvíz-ellátásába, így a barlang egy részét el kellett zárni a látogatók elől.
 • Tiszavasvári és a Dessewffy-kastély
  A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári két település – Büd és Szentmihály – összevonásával jött létre, új nevét 1952-ben híres szülöttéről, Vasvári Pálról kapta, várossá 1986-ban nyilvánították. A korábbi Szentmihály település 1771 és 1945 között Dessewffy-birtok volt. Nem csoda hát, hogy a Vasvári Pál Múzeum, a háromféle egyházhoz tartozó (görög katolikus, római katolikus és református) templom és a Dogály testvérek által épített Kornis-kúria mellett a Dessewffy-kastély is a város látnivalói közé tartozik.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

KÖVESS MINKET!

 
 

Follow Me on Pinterest

TÁMOGASD MUNKÁNKAT

-H I R D E T É S-

EZT IS AJÁNLJUK

KÖVESS MINKET ITT IS

 
 

BELÉPÉS

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned, vagy regisztrálj!

KERESS OLCSÓ SZÁLLÁST