A cégalapítás aranyszabályai

Manapság már igazán könnyű folyamatnak tűnik egy cég megalapítása, de mégis mik azok a sarkalatos pontok, amiket muszáj figyelembe venni ahhoz, hogy ne kerüljünk előbb-utóbb nagyon nehéz helyzetbe cégalapítás előtt alatt és után?

  • Ne kezdjünk bele az alapításba egyedül, szakmai segítség nélkül: sokszor az érezzük, hogy bármire képesek vagyunk, viszont ezek az érzések néha nem a realitást takarják, épp ezért jó, ha egy objektív, tapasztalt személy vagy erre szakosodott cég véleményét kérjük ki. Fontos előre felvázolni az igényeket és ahhoz képest elvégezni a rengeteg papírmunkát, illetve olyan fontos kérdéseket megválaszolni, hogy milyen minőségben és ki vezesse a céget vagy hogy legyen-e Áfa-kötelezettsége a cégnek. A hasonló fontosságú kérdések megválaszolását ne vigyük egyedül vagy cégalapító társunkkal együtt a hátunkon.
  • Kell egy könyvelő: a cég alapítása előtt mindenképpen keressünk fel egy könyvelőt – vagy a jelenlegi könyvelőt, ha például egyéni vállalkozásból váltunk át cégalapításba, és beszéljük át vele a cégalapítással kapcsolatos számviteli kérdéseket. A cég bejegyzésével ugyanis már az adózási kötelezettségek is érvénybe lépnek.
  • Hány alkalmazott lesz a cég munkatársa?: a tervezéskor érdemes azt is átgondolni, hogy mennyi humán erőforrásra van szükségünk az induláshoz. Természetesen legyünk egy kicsit jövőbe látók is és próbáljuk megtervezni optimista és pesszimista szemlélettel, hogy egy év múlva hol is fogunk tartani és próbáljunk ennek megfelelően tervezni és munkaerőt választani. 
  • Teremtsük meg a biztonságot: a munkavédelmet sokan félvállról veszik, pedig nem szabadna. A cég profilját, a munka helyszínét és mindennemű körülményeit meg kell előre vizsgálni ahhoz, hogy teljes körű munkavédelmi szabályzatot lehessen kialakítani a frissen létrehozott cégnek. Ezek a sokrétű körülmények ugyanis a főállású munkatársak testi-lelki egészségükre és változásaikra napi 8 órában kihatnak. Ezen a ponton pedig érdemes visszatérni a legelső tanácsra: kérjünk segítséget a hozzáértőktől.