A gyerek kívánsága

A mai fiatalok, halljuk sokszor a mondást, és általában nagyon sokszor negatív dologgal folytatódik, mint például lusták, szemtelenek, hisztisek, céltalanok, és még sorolhatnám a sort tovább. Én erről azt gondolom egyébként, hogy ez egyrészt nevelés kérdése, mert tegyük szívünkre a kezünket, mi azért nagyon sok esetben és sok helyzetben tényleg sokkal tisztelettudóbbak voltunk például az öregekkel, mint a mai korosztály, és hát egyéb esteket is mondhatnék, de azért számtalanszor túlzásba is esnek ezekkel a mondatokkal, hiszen mi is buliztunk, mi is aludunk egész délelőtt, ha úgy volt, mi is voltunk szertelenek és szerettük a csínytevéseket.

Az én fiam például most éli a lázadó korszakát, és igyekszünk azért teret is engedni ennek, mert tudjuk, hogy ki kell tisztuljon, de azért kereteket is szabunk, hogy azokat ne lépje túl. Volt egy kis gond a tanulmányi eredménnyel is, ezeket pedig motivációval igyekeztünk megoldani.

Hogy hogyan? A gyerek nem hülye, így nyíltan elmondtuk neki, hogy ha jó lesz az eredménye év végére, vagyis kijavítja amit eddig fél éven keresztül elrontott, akkor kérhet valamit, és meg is fogja kapni. A fiam pedig egy macbooktok képét rakta elénk, a macbooktok.hu oldalról. Őszinte leszek, én megadtam neki a bizalmat, és még aznap megrendeltem azt a színt és pontosan azt a típust, amit ő akkor szeretett volna, és az irodába kértem a szállítást, hogy ne lássa. Hiszen gondoltam, hogy azért a kínálat nem végtelen ideig tartja majd pont azt a darabot, amit ő kinézett magának, így még nagyobb volt az öröm, amikor a bizonyítvány jó lett, és elszontyolodott arccal közölte, hogy azt a tokot már nem lehet kapni, de majd néz másikat, én pedig elővettem neki azt, amit eleve kinézett még az alku megkötésekor. Láttam rajta, hogy mennyire értékeli, nem csak azt, hogy gondoltam erre, hanem azt is, hogy megelőlegeztem neki azt, hogy eléri amit kitűz céljának és nem adja fel. Így hát az első motivációs kívánsága valóra vált, mi pedig rájöttünk, hogy nála ez bizony működni fog.